Duurzaamheidstrends in 2017 volgens de oprichters van de CSR Campus

Datum publicatie: 07/04/2017

Dirk Le Roy: In 2016 zagen we dat duurzaamheid zeer belangrijk was en dat MVO meer en meer een onderdeel van de strategie van een organisatie werd. Dit maakt dat er een verhoogde aandacht komt vanuit alle managementdisciplines zoals HR, marketing en R&D. De thema’s die aldus hoog blijven scoren zijn de ontwikkeling van een MVO-strategie van een bedrijf, het betrekken van stakeholders, de duurzaamheidsrapportering. De lancering van de SDG’s (Sustainable Development Goals) hebben in 2016 duurzaamheid verbreedt. Bedrijven en organisaties worstelen met hoe ze dit dienen te verbinden met hun duurzaamheidsaanpak. In eerste lijn hebben nogal wat organisaties hokjes aangekruist, met name voor welke SDG-doelstellingen hebben we reeds acties? In 2017 zal de nadruk komen te liggen op een bewuste aanpak waarbij SDG’s ook een inhoudelijke meerwaarde krijgen. CSR Campus zal hiervoor een speciale opleiding ontwikkelen waarbij duurzaamheid en SDG’s verbonden worden.

Mieke Pieters: vanuit mijn perspectief is één van de zaken die internationaal hoog op de agenda komen (naast SDG’s ) de lancering van de nieuwe ISO rond duurzaam aankopen in juni 2017. Dit is de eerste internationale standaard op vlak van duurzaam aankopen. Het grote voordeel is dat er voor het eerst een ‘gemeenschappelijke taal’ komt op vlak van duurzaam aankopen én dat er ook meer aandacht zal komen voor het thema. Verder geloof ik dat transparantie in de keten de uitdaging van de toekomst wordt voor aankopers en ketenbeheerders. Bedrijven zijn meer en meer afhankelijk van complexe netwerken van leveranciers. Transparantie in de duurzaamheidsrisico’s van deze leveranciers wordt een essentieel onderdeel van de onderhandelingen.

Lars Moratis: Misschien wel de belangrijkste uitdaging in 2017 wordt van duurzaamheid een thema maken dat ook door de populistische politiek omarmd kan worden. De wereldwijde duurzaamheidsuitdagingen zijn nauw verbonden met lokale uitdagingen – en te urgent om te negeren. Dat betekent voor iedereen die de duurzaamheidsagenda verder wil brengen, dat je moet nadenken op welke manier duurzaamheid verbonden kan worden met andere wereldbeelden. Dat vraagt vooral om inlevingsvermogen en het vermogen om de juiste taal te gebruiken – twee centrale competenties voor iedere duurzaamheidsprofessional.

 < Terug naar het nieuwsoverzicht