MUD Jeans – Best Practice Circulaire Economie

10/14/2017]

Bert Van Son ziet een mogelijkheid om de ecologische impact van jeansbroeken te verbeteren. Hij maakt in 2013 een doorstart met het failliete bedrijf MUD Jeans en lanceert een innovatief concept: Lease a Jeans. Zo brengt hij het concept circulaire economie in de praktijk.

 

De ecologische impact van katoen is aanzienlijk. Voor de productie van één jeansbroek is ongeveer 7.000 liter water nodig. De verf die de jeans een typische indigo kleur geeft, is zwaar vervuilend. Bert Van Son meent dat het beter kan. Het hergebruiken of recycleren van katoen heeft immers slechts een fractie van de impact. Met zijn firma MUD Jeans, lanceert hij Lease a Jeans. De klant betaalt een bedrag van 5 euro per maand, naast 20 euro instapkosten. Na een jaar kan je de jeans inruilen voor een nieuw exemplaar, de jeans volledig aanschaffen, de leaseperiode verlengen of de jeans terugsturen naar MUD Jeans.

 

‘Voor de media was het een geweldig idee, maar economisch niet.’ vertrouwt Bert Van Son aan het Financiële dagblad twee jaar na de lancering. Het lease model liep niet goed. Van Son verkoopt slechts 5000 broeken. ‘Ik had geen financiering, moest de btw, de inkoopprijs en de verzendkosten voorfinancieren. Klanten betaalden per maand. Het geld liep op straat, maar kwam niet binnen in het bedrijf.’ Ook de bank geloofde niet in het verhaal. Van Son, niet van plan om het bedrijf opnieuw richting faillissement te sturen, gooit het over een andere boeg.

 

Het merk MUD Jeans is sterk, maar het leasemodel is te complex. Tijd voor een nieuw business model. De consument kan nu een broek kopen voor 119 euro. Wie zijn broek terugbrengt krijgt gegarandeerd 30 euro korting. Van Son lanceert de verkoop niet enkel online, maar ook via een beperkt aantal winkels. Hij koopt de Jeans aan voor 30 euro. De inkoopprijs voor de retailer bedraagt 40 euro. Van Son blijft ondertussen verder innoveren. MUD Jeans verkoopt de broeken die nog in goede staat zijn als vintage exemplaren. Liefhebbers selecteren de juiste maat en kleur en kiezen uit drie upcycle stijlen om een unieke jeans te bestellen.

 

Wil je ook weten wat de Circulaire Economie kan betekenen voor jouw KMO? Schrijf je dan in voor het lerende netwerk Circulaire Economie van de CSR Campus. Dit project wordt ondersteund door Syntra Vlaanderen. 

 


< Alle blogberichten weergeven