Deel bedrijfscapaciteit met anderen. FLOOW2 biedt een nieuw platform aan!

]

Bedrijfsmaterieel huren kent u reeds, een online tweedehandswinkel ook. FLOOW2 biedt een nieuw platform aan: Deel bedrijfscapaciteit met anderen. De Nederlander Kim Tjoa biedt een oplossing voor bedrijven die bijvoorbeeld een vrachtwagen of graafmachine willen verhuren.

 

In een oogwenk maak je een account aan, waarna je je materiaal of diensten die je wil verhuren of verkopen op FLOOW2.com plaatst. “Ons idee was een ‘one-stop-shop’ aan onze gebruikers te bieden met alles aan bedrijfsmaterialen en diensten wat je maar voor mogelijk houdt. Uitrusting, vastgoed, diensten, faciliteiten, knowhow, …”, aldus Kim Tjoa in een interview aan MVO-Vlaanderen. Op deze manier kan “asset sharing” een tweede, tot op heden verborgen bron van omzet kan genereren. “Door stilstaand bedrijfsmaterieel tijdelijk te verhuren aan collega’s. Als ze het toch even niet gebruiken, waarom het dan niet tijdelijk verhuren of verkopen aan wie het op dat moment wel nodig heeft? Zo krijgt duurzaamheid  een financiële incentive.”

 

Na vijf jaar concludeert Kim Tjoa dat de deeleconomie echter nog niet voldoende kritische massa heeft bereikt. Hij ziet wel verandering, maar de verandering komt te traag. Een deeleconomie vraagt immers een heel andere manier van denken en doen. Bedrijven hebben het er moeilijker mee dan particulieren, waar deelplatformen wel al ingeburgerd zijn. Daarom sloegen Kim Tjoa en zijn mede-oprichter Rob Haenen een andere richting in. Het delen tussen bedrijven verloopt niet vlot, maar binnen grote bedrijven of bedrijventerreinen is er wel potentieel.

 

Kim Tjoa geeft enkele voorbeelden in op blogpost op de website van FLOOW2: “De VDL Groep (producent van bussen, assemblage van auto’s) met zestig dochterondernemingen in Nederland, gebruikt ons platform om de aanwezige capaciteit: machinerieën, voorraden, gereedschappen, zichtbaar te maken en om die tussen de vestigingen uit te wisselen.” Bij het Albert Schweitzer ziekenhuis hebben ze in de zes maanden tijd dat ze op het FLOOW2 platform actief zijn, ook al tienduizenden euro’s bespaard omdat afdelingen nu zichtbaar maken wat ze over hebben (bijvoorbeeld infuuszakken, meubilair, inktcartridges) en wat ze tijdelijk van andere afdelingen kunnen huren. Laury Zwart, communicatieverantwoordelijke van FLOOW2, vult aan: ‘Een verpleegkundige die haar werk niet meer kon doen omdat ze haar been had gebroken, is administratiewerk gaan doen op een andere afdeling.’

 

Wil je ook weten wat de Circulaire Economie kan betekenen voor jouw KMO? Schrijf je dan in voor het lerende netwerk Circulaire Economie van de CSR Campus. Dit project wordt ondersteund door Syntra Vlaanderen. 


< Alle blogberichten weergeven