Leiders in duurzaamheid en SDG strategie (UITGESTELD)

5 getuigenissen over de integratie van duurzaamheid en de SDGs in de bedrijfsstrategie

Duurzaamheid is het nieuwe front van differentiatie en competitie. De evolutie van de markt en de nieuwe verwachting van de klant drijft organisaties naar de integratie van duurzaamheid in de bedrijfsstrategie. Bovendien heerst ook de uitdaging om positieve maatschappelijke impacts te creëren en negatieve impacts te verlagen.


5 leiders
uit diverse sectoren geven een unieke inkijk in hun aanpak rond duurzaamheid en de SDGs:

 • Spadel Group met Ann Vandenhende (Group CSR-manager)
 • Skeyes met Alain Vandenabeele (Algemeen Directeur)
 • Durabrik met Steven Vanden Brande (Group duurzaamheidsmanager)
 • DNS Belgium met Arnaud Recko (CSR-manager)

De training wordt ingeleid, gemodereerd en afgesloten door Dirk Le Roy, managing director van Sustenuto, een duurzaamheidsadviesbureau met jaren ervaring inzake de ontwikkeling en implementatie van een duurzaamheidstrategie bij organisaties.

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor iedereen die een MVO-strategie wil ontwikkelen op maat van zijn bedrijf. Bijvoorbeeld, leidinggevenden, bedrijfsleiders of duurzaamheidverantwoordelijken. De opleiding is relevant voor elk type organisatie, sector en grootte.

Leerdoelen

De nood aan een gestructureerde aanpak is duidelijk maar de weg naar een duurzaamheidsstrategie is niet altijd gemakkelijk. Evenwel betekent het keuzes maken:

Rond welke duurzaamheidthema’s wordt er gewerkt? Wat is het ambitieniveau? Wie betrekken we bij dit proces om ervoor te zorgen dat mijn duurzaamheidbeleid niet naast de bestaande activiteiten valt maar er integraal deel van uitmaakt? Welke doelstellingen willen we bereiken? Welke initiatieven neem ik nu en welke later?

De sprekers bieden antwoorden op volgende vragen:

 • Hoe begin je aan de ontwikkeling en implementatie van een duurzaamheidstrategie?
 • Wat betekent dit voor het bedrijf of de organisatie?
 • Hoe breng ik een coherent verhaal?
 • Hoe integreer ik de SDGs?
 • Hoe kan ik mijn medewerkers betrekken en een positieve dynamiek creëren binnen de organisatie?
 • Hoe ga je om met dilemma’s?
 • Hoe betrek ik mijn stakeholders?
 • Wat zijn de cruciale elementen om de integratie van duurzaamheid te laten slagen?
 • Wat zijn de moeilijkheden en valkuilen geweest?

Na deze opleiding ga je naar huis met boordevol tips, tricks en praktijkvoorbeelden die je rechtstreeks kan toepassen in jouw organisatie.

Sprekers

Ann Vandenhende behaalde in 89’ een master in politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit Gent en een master internationale economie aan de Universiteit van Aix-Marseille. In 94’ wordt ze als Coördinator van de European American Chamber of Commerce geïnspireerd op een MVO-conferentie in de VS door de CEO’s van pioniers als Levi Strauss en Ben & Jerry’s.

Als gevolg is Ann in 96’ medeoprichter van CSR Europe (een initiatief van de Europese Commissie om een netwerk van CSR-bedrijven uit te bouwen in Europa). Ze vervult 13 jaar de functie van Directeur CSR Europe.

In 2010 begint ze aan een nieuw hoofdstuk als eerste CSR-manager bij Spadel om haar inzichten zelf in een bedrijf toe te passen. In 2016 wordt Ann verkozen tot CSR Professional van het jaar in de categorie grote bedrijven door Time4Society.


Alain Vandenabeele
studeerde burgerlijk ingenieur aan de Universiteit van Bergen en specialiseerde in telecommunicatie. Hij begon zijn carrière in 86’ bij Skeyes als Software ingenieur in het project CANAC (Computer Assisted National Air Traffic Control Centre). Skeyes is het toenmalige “Régie des Voies Aériennes” – het nationale luchtverkeersleidingscentrum van België.

Over de jaren was hij betrokken bij de ontwikkeling en uitwerking van diverse technische projecten inzake Navigation tools, Radars (Surveillance) and Air Traffic Communication. Hij werd een expert in verschillende technische luchtvaart navigatie toepassingen.

Vandaag, als Director General van Skeyes is hij verantwoordelijk voor meerdere globale projecten zoals Digital Transformation, New ways of working en de implementatie van het CSR-project bij Skeyes.

Aurnaud Recko studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Leuven. Doorheen de jaren bouwt Arnaud een brede ervaring op in communicatie, marketing en sales als manager bij verschillende bedrijven. In 2016 gaat hij aan de slag bij DNS Belgium, een organisatie zonder winstoogmerk, opgericht in 1999 met als doel domeinnamen te registreren, internet toegankelijker te maken en het gebruik ervan te ondersteunen.

Arnaud Recko is als Sustainability Coordinator verantwoordelijk voor duurzaamheid binnen DNS Belgium. Hij was de projectleider bij de totstandkoming van de duurzaamheidsstrategie in 2016 en coördineert sindsdien de concrete invulling hiervan.

De titel van zijn talk luidt “Van kleine initiatieven naar een echte impact in het leven van kwetsbare jongeren”. Hij beantwoordt o.m. volgende vragen: Wat betekend duurzaam ondernemen voor een internetbedrijfje? Hoe kom je tot een breed gedragen duurzaamheidsstrategie? Wat realiseerden we en wat leerden we er zelf van?

Steven Vanden Brande, ingenieur van opleiding, begint in 2002 als Projectmanager bij Durabrik.

Na een aantal jaar actief te zijn in het bouwen van woningen en appartementen, wekt het duurzame aspect van bouwen zijn interesse. In de eerste plaats in het energetische aspect van bouwen, en verbouwen, maar al snel trekken ook in materialen en hun milieu-impact. In 2011 behaalt Steven een postgraduaat Bio Ecologisch bouwen. In 13’ keert Steven terug naar Durabrik als Product Development manager bij Durabrik.

Vanaf 2018 vervult Steven de functie van Strategische Business Development Manager met als taak: Verduurzamen van Durabrik, in de day-to-day business, alsook op corporate niveau. Steeds met oog voor de ‘Sweet Spot’ waar Duurzaamheid en Value Creation hand in hand gaan. Tot slot wordt het dienstbare een belangrijk onderdeel in de aanpak van Durabrik rond duurzaamheid.

 

Dirk Le Roy

Moderator

Dirk Le Roy zijn passie is duurzaamheid integreren in de strategie en het management van organisaties. Als stichter van het duurzaamheidsadvies- bureau Sustenuto, het Cradle to Cradle Platform, CSR Campus en bestuurder bij diverse duurzaamheidsorganisaties heeft Dirk een brede achtergrond. Als coach heeft hij in diverse sectoren grote en kleine organisaties begeleid bij het opstellen van een MVO-strategie naar 2025 en 2030. Dirk is met Sustenuto partner van het CSR Competence Center van de Antwerp Management School.

Programma

Tijdstip Titel Inhoud
9u00

9u15
Kennismaking en introductie Kennismaking van de deelnemers met de focus op duurzaamheid binnen de organisatie.
9u15

10u00
Back to basics – Wat betekent duurzaamheid nu eigenlijk en hoe ontwikkel je een strategische aanpak? Dirk Le Roy gaat dieper in op het proces van opmaak en uitvoering van een duurzaamheidstrategie.
10u15

11u30
Alain Vandenabeele – Skeyes CSR Strategy Skeyes zet strategisch in op Corporate Social Responsability via doelstellingen, projecten en acties rond mobiliteit, wellbeing, innovatie,… Het ontwikkelings- en implementatieproces wordt toegelicht tijdens deze talk.
11u30

12u30
Arnaud Recko – Van kleine initiatieven naar een echte impact in het leven van kwetsbare jongeren Wat betekend duurzaam ondernemen voor een internetbedrijfje? Hoe kom je tot een breed gedragen duurzaamheidsstrategie? Wat realiseerden we en wat leerden we er zelf van?
12u30 Middagpauze met catering
13u30

14u30
Ann Vandehende – Source of Change In 2019 lanceerde Spadel “Source of Change”, de nieuwe Packaging strategie richting 2025. Hoe is dit tot stand gekomen? Welke dilemma’s kom je tegen als bedrijf?
14u30

15u30
Steven Vanden Brande – Van SDG-strategie naar concrete acties van een bouwbedrijf In 2019 voert Durabrik een SDG-materialisatie oefening uit om de bestaande duurzaamheidstrategie te aligneren met de bredere universele duurzame beginselen. Met het uitrollen van deze strategie zijn enkele zeer concrete projecten vormgegeven, die niet alleen een duurzame win genereren, maar ook een win betekenen voor het businessmodel van Durabrik.
15u45

17u00
Reflectie oefening – Wat kan ik hier nu precies mee? Via een korte reflectieoefening en dialoog in kleine groepjes overlopen de deelnemers samen met de sprekers de dag. Er wordt inhoudelijke informatie gedeeld en specifieke vragen worden besproken.

Prijs

590€ excl. BTW

Deze prijs omvat alle cursusmateriaal en catering.

Leden van strategische partners zoals het duurzaamheidsnetwerk The Shift krijgen 20% korting mits het vermelden van de promocode op het inschrijvingsformulier.

Alle opleidingen van de CSR Campus komen in aanmerking voor de KMO-portefeuille waarmee men 20% tot 30% korting kan bekomen.

Cursusmateriaal

 • Slides presentaties
 • Mapje met ondersteunend materiaal en instrumenten
 • Door de moderator aanbevolen literatuur
 • Bijkomend materiaal

Praktisch

Datum: tba 2020
Uur: 9u00 tot 17u00
Locatie: Espace Jacqmotte, Hoogstraat 139, 1000 Brussels
Catering: Alles is voorzien gedurende de opleiding

Praktische informatie

Datum:

Prijs: € 590
excl. BTW

Locatie: Espace Jacqmotte, Brussel
Hoogstraat 139, Brussels, Belgium

Tijdstip:
9u00 - 17u00

> Inschrijven

In samenwerking met Sustenuto