Communiceer via een duurzaamheidsverslag

Communiceer over je duurzame inspanningen via het duurzaamheidsverslag!

Ben je als organisatie duurzaam bezig? Goed zo! Want wie als organisatie niet duurzaam bezig is, zal in de toekomst minder succesvol zijn. Dat heeft alles te maken met de razendsnelle evolutie in de maatschappij. Via sociale media en nieuwe samenwerkingsverbanden krijgt de consument meer en meer macht, en daar maakt hij ook gretig gebruik van. Consumenten, maar ook andere stakeholders, hebben in elk geval grote verwachtingen van de duurzame inspanningen van organisaties. Als organisatie hoor je de stakeholders dus duidelijk te maken welke duurzame inspanningen je doet. Een duurzaamheidsverslag schrijven is een goede manier daarvoor.

Maar hoe begin je daar nu aan? Deze opleiding schetst niet alleen de veranderende maatschappelijke context, ze reikt je ook praktische tools aan waarmee je als bedrijf of organisatie aan een duurzaamheidsverslag begint, uitwerkt én erover communiceert.

Doelgroep

De opleiding is gericht op alle medewerkers die binnen een organisatie verantwoordelijk zijn voor duurzaamheid en de communicatie errond. Dit zijn onder meer de marketing- en communicatiemanagers, CSR/MVO-manager, milieucoördinator of omgevingsambtenaar.

Leerdoelen

De deelnemers verwerven alle nodige kennis en vaardigheden om zelf een duurzaamheidsverslag op te stellen.

Deze opleiding biedt onder meer antwoord op de volgende vragen:

 • Wat zijn de huidige trends van duurzaamheidscommunicatie? 
 • Hoe begin je aan een duurzaamheidsverslagWat is de Global Reporting Initiative standaard (GRI)? Hoe link je de Sustainable Development Goals (SDG’s)? Moet je het duurzaamheidsverslag integreren in het jaarverslag?
 •  Wat is het proces voor een duurzaamheidsverslag?
  Hoe bepaal je de belangrijkste thema’s waarover je rapporteert in je verslag? Wie is je doelgroep? Wie zijn je stakeholders? Op welk moment in het proces zijn je stakeholders betrokken?
 • Hoe bepaal je de inhoud, structuur, look en feel van het verslag? Welke essentiële onderdelen zijn aanwezig in een goed verslag? Hoe kan je dit omvormen tot een coherente storytelling?
 • Hoe communiceer je optimaal over het duurzaamheidsverslag via al je kanalen?

Verder analyseren we goede en minder goede voorbeelden. Ten slotte zet je in een groep van maximaal 15 deelnemers de eerste stappen in de richting van jouw duurzaamheidsverslag.

Dagindeling

Tijdstip Titel Inhoud
9u00

9u30
Kennismaking en introductie Kennismaking met de focus op duurzaamheid. Vooraf wordt een korte vragenlijst opgestuurd om een aantal kerngegevens te verzamelen. Daarmee gaan de lesgevers / deelnemers aan de slag tijdens de opleiding.
9u30

10u15
Wat is een duurzaamheidsverslag? Je wordt ingeleid in het maken van een duurzaamheidsverslag, de verschillende mogelijkheden om over je duurzaamheidsprestaties te rapporteren en wat een verslag voor jouw organisatie kan betekenen.
10u30


11u30

Het duurzaamheidsverslag – Hoe pak ik het aan?

 

Je verkrijgt inzicht in het proces van duurzaamheidsrapportering en krijgt antwoorden op volgende vragen:

 • Welke voorbereiding is er nodig?
 • Hoe gebruik je ISO 26000, de SDGs en GRI om een verslag op maat van jouw bedrijf te maken?
 • Hoe bepaal je de belangrijkste duurzaamheidsthema’s waarover je rapporteert?
 • Hoe identificeer je je stakeholders? Hoe en op welk moment in het proces zijn ze betrokken?
 • Hoe stel je een materialiteitsmatrix op?
 • Wie betrek je het best voor een succesvolle datacollectie? 
11u30

12u30
Het verslag als één mooi geheel De inhoud van het verslag is bepaald. Je leert nu hoe je de duurzaamheidsprestaties kan vormgeven en structureren tot een duidelijke storytelling.
12u30 Middagpauze met catering
13u30

14u30
Duurzaamheidsverslag in de praktijk Je bekijkt samen met de groep een aantal best practice voorbeelden. Zo krijg je zicht op de goede en minder goede kanten van verschillende duurzaamheidsverslagen.
14u45

16u00
Aan de slag! – Interactieve workshop Interactieve sessie waarbij we samen acties op maat van elke deelnemer voorstellen en bespreken. De deelnemers gaan naar huis met een plan van aanpak om aan de slag te gaan binnen hun organisatie.
16u00

17u00
De communicatieve kracht van het duurzaamheidsverslag – Wat doe ik ermee? Je leert hoe je de inhoud van je verslag kan gebruiken in de interne en externe communicatie en beantwoordt het hoofddoel van je verslag: Zijn alle vragen van de stakeholders ingelost?
17u00 Einde van de opleidingsdag

 

Trainers

Benoît Simonart en Joke Ongena zijn de trainers voor deze opleiding.

Benoit Simonart is een dynamisch en toegewijde coach die bedrijven helpt bij de integratie vanduurzaamheid in hun strategie en cultuur, met als doel het verbeteren van economische resultaten, met een positieve impact op het milieu en op het welzijn van mensen. Hij is ervan overtuigd dat deze aanpak een bron is van waardecreatie en een competitief voordeel.

Benoît combineert een ingenieursachtergrond met vaardigheden in management, marketing en leadership. Zijn specifieke kennis in duurzaamheid heeft betrekking op de ontwikkeling van geïntegreerde programma’s, te beginnen met de strategieformulering en implementatie tot het aanpakken van onderwerpen als innovatie in producten en processen, de betrokkenheid van stakeholders, partnerschappen, communicatie en rapportage.

Benoît is Burgerlijk Ingenieur UCL en bezit een master diploma in Industrieel Beleid van de KUL. Hij heeft uitgebreide ervaring in de telecom, energie en logistiek. De laatste tijd is hij actief geweest als senior adviseur duurzaamheid en MVO-programmamanager voor grote bedrijven. Hij heeft een participatieve stijl van coachen, is resultaatgericht, analytisch en een positieve denker.

Joke Ongena, is Communicatieadviseur bij Magelaan en is van vele markten thuis. Ze heeft 16 jaar ervaring in marketing en communicatie bij onder meer Linq, een Gents communicatiebureau dat vooral voor buitenlandse multinationals in de textiel en fibersector werkt. Daarvoor was ze aan de slag als marketingmedewerker bij het softwarebedrijf Artwork Systems.

Joke heeft een persoonlijke interesse in duurzaamheid en heeft bij Magelaan de voorbije jaren verschillende bedrijven begeleid bij het ontwerpen en opmaken van hun duurzaamheidsverslag en het opstellen van communicatieplannen. Bij Magelaan stelt ze communicatieplannen op en schrijft ze sociale mediastrategieën uit voor meerdere klanten.

Cursusmateriaal

 • Input van de deelnemers via een korte vragenlijst vooraf
 • Slides presentaties
 • Mapje met ondersteunend materiaal en instrumenten
 • Door de trainer aanbevolen literatuur
 • Eventueel bijkomend materiaal

Prijs

590€ (excl. btw)

Deze prijs omvat de training, het cursusmateriaal en de catering.

Leden van strategische partners zoals het duurzaamheidsnetwerk The Shift krijgen 20% korting mits ze de promocode op het inschrijvingsformulier vermelden.

Alle opleidingen van de CSR Campus komen in aanmerking voor de KMO-portefeuille waarmee men 20% tot 30% korting kan bekomen.

Praktisch

Datum: 11 februari 2020
Uur: 9u00 tot 17u00
Locatie: Espace Jacqmotte, Hoogstraat 139, 1000 Brussels
Catering: Alles is voorzien gedurende de opleiding

Praktische informatie

Datum:
11/02/2020

Prijs: € 590
excl. BTW

Locatie: Espace Jacqmotte, Brussel
Hoogstraat 139, Brussels, Belgium

Tijdstip:
9u00 - 17u00

> Inschrijven

In samenwerking met Magelaan en Sustenuto