Een effectieve aanpak voor stakeholdersbetrokkenheid (MVO)

Creëer meerwaarde voor jezelf en je stakeholders

Het betrekken van stakeholders is een centraal element van elke duurzaamheidstrategie. Met deze opleiding leer je wat het betekent om rekening te houden met de verwachtingen van de partijen die een belang hebben of beïnvloed worden door de organisatie.

Stakeholders kunnen op meerdere wijzen een belangrijke rol spelen in een duurzaamheidaanpak. Zo kunnen ze nuttige gegevens en ideeën aanbrengen voor de materialiteitsbepaling of de ontwikkeling van nieuwe producten. Hun betrokkenheid kan de gemeenschapssteun vergroten of de reputatie van het bedrijf verbeteren. Stakeholders kunnen dus deel uitmaken van zowel de opmaak als de uitvoering van een MVO-strategie.

Deze training levert  u een reeks praktische richtlijnen en “hands-on tools” om een effectief proces van stakeholderbetrokkenheid te plannen en beheren.

Doelgroep

Iedereen die stakeholders (beter) wil betrekken bij het duurzaamheidbeleid van de organisatie. Denk daarbij aan duurzaamheidverantwoordelijken, personen binnen communicatie, marketing, produktontwikkeling of leden van een stafdienst.

De opleiding is relevant voor elk type organisatie, sector en grootte.  Een basiskennis van MVO is wenselijk.

Leerdoelen

Na deze opleiding begrijp je:

 • Hoe je organisatie stakeholders beïnvloedt en omgekeerd
 • De meerwaarde van stakeholderbetrokkenheid in elke stap van je duurzaamheidbeleid, zowel voor je organisatie en als voor je belanghebbenden
 • Wat de noodzakelijke voorwaarden zijn om tot een goede stakeholderbetrokkenheid te komen

Na deze opleiding kan je:

 • Afhankelijk van het doel de juist methode voor betrokkenheid van stakeholders selecteren
 • Een efficiënte en effectieve stakeholderbetrokkenheid organiseren

Programma

 • Via het door Sustenuto ontwikkelde Duurzaam Groeimodel gaan we in op het proces van opmaak en uitvoering van een duurzaamheidstrategie en de rol van stakeholders hierin.
 • Via praktijkvoorbeelden en vragen (eigen cases) van deelnemers gaan we in op de verschillende manieren om stakeholders te betrekken.
 • Praktische tips en instrumenten komen aan bod om de betrokkenheid zo efficiënt en effectief mogelijk te maken.

Deze opleiding is onderdeel van de Masterclass MVO

Cursusmateriaal

 • Het handboek bij deze opleiding geeft een overzicht van ondersteunende materialen en instrumenten.
 • Slides presentatie
 • Aanvullende artikels, blogs, sociale media (wie of welke kanalen te volgen).

Trainer

Kristof Debrabandere is senior duurzaamheid coach bij het duurzaamheidsadviesbureau Sustenuto, en gepassioneerd door integratie van duurzaamheid dat zowel het bedrijf, de organisatie als de maatschappij ten goede komt, nu en in de toekomst. Hij heeft uitgebreide ervaring inzake innovatie en business development in de industrie. Hij heeft gewerkt en geleefd in België, het Verenigd Koninkrijk en Mexico. Hij heeft ook ervaring als beleidsadviseur duurzame materialen en transitiemanagement bij de Bond Beter Leefmilieu. Nadien werkte hij als duurzaamheidsmanager voor de Tessenderlo Group en Elia. Kristof heeft een PhD in polymeer technologie, is bestuurder bij Vredeseilanden België en lid van de adviesraad van de Sociale Innovatiefabriek.

 

Prijs

290 EUR (excl. BTW)

Deze prijs omvat alle cursusmateriaal en catering.

Leden van onze strategische partners (VIB, The Shift, VMx, IFMA, Febelux, BESA) krijgen 20% korting mits het vermelden van de promocode (door de partner verstrekt) op het inschrijvingsformulier. Alle opleidingen van de CSR Campus komen in aanmerking voor de KMO-portefeuillewaarmee je 30 tot 40% korting kan bekomen.

Praktische informatie

03/12/2019

Prijs: € 290
(excl. BTW)

Locatie: espace Jacqmotte, Brussel
(Hoogstraat 139, Brussels, Belgium)

Tijdstip:
9u00-12u30

> Inschrijven

The Shift